Plattskatt. Går det att försvara någon annan beskattning?

Jo, jag anser på ett principiellt plan att skatt är stöld. Jag tycker dock vidare, att det finns gradskillnad i hur omoraliska vissa skatter är.
Den mest omoraliska skatten är skatt på fast egendom, såsom fastigheter och förmögenhet. Att helt sonika skicka ut en tjänsteman och avkräva en medborgare en del av dennes sparkapital är omöjligt att försvara moraliskt. Fördelningspolitiskt och jantelagsmässigt har det dock visat sig möjligt.
Därefter kommer reavinstskatten. Att beskatta någon som gjort en bra investering med redan skattade pengar klingar rätt illa i mina öron.
Sedan finner vi företagsbeskattning. All skatt måste ju till slut betalas av fysiska personer. Ett företag är en kontraktsrättslig kontruktion, och borde inte kunna beskattas som sådan. Det är ju ändå levande själar som måste skrapa ihop pengarna.
På fjärde plats i min rangordning av skatters moraliska orimlighet finner vi inkomstskatten. Mitt hjärta säger mig kanske att det är denna som egentligen först borde ryka, men det känns ändå på något plan mest naturligt att beskatta människors arbete, för det är ju här värdena skapas. Om det är någonstans man ska ta dem, så borde det vara här. Eller, finns det en annan utväg?

Ja, vi har glömt momsen. Momsen är den mest frivilliga av alla skatter, och betalas enbart då man väljer att köpa någonting. Momssatsen kan ses som statens uttag, ett slags försäkringsavgift, för att försvara kontraktets signatärer och förse samhället med nödvändiga tjänster för detta frivilliga utbytes upprätthållande.

Nåväl. Nu när jag sågat allt skatteuttag så kanske vi ska ta en titt på den verklighet som trots allt omger oss, och fundera på lösningar som kanske ligger inom räckhåll. Plattskatt (eller platt skatt, fungerar även avstavat) är en sådan idé, som inte bara har många principiella anhängare, utan även är ett skattealternativ som existerar i många länder, och som flera framför till och med i den svenska debatten. Kort sagt innebär plattskatt borttagandet av all progressivitet i skatteskalan; slopade marginalskatter och en och samma skattesats för alla. Plattskatt tycker jag är intressant just därför att idén är mycket ideologisk och principiell, men samtidigt så pass realistisk och genomförbar att den faktiskt skulle kunna införas här och nu. Mycket kan talas om utifrån filosofiska utgångspunkter, och sådana diskussioner är högintressanta, men plattskatten är en reellt, beprövad och fungerande – men samtidigt mycket radikal – idé. Sällan kan ett förslag kombinera genomförbarhet med ideologisk upphetsning på detta sätt!

Samtidigt är det märkligt att plattskatt är så radikalt. Från början var alla skattesystem platta, därefter ökades progressiviteten gång på gång, just av den anledningen att det gick. Man frågade sig aldrig om det var rätt. Anhängare av progressiv skatt försvarar nästan alltid systemet på fiskal grund: hur ska staten ha råd med det och det och vi tar bort marginalskatterna? Ok, föreslår man slopad inkomstskatt som jag så får man vara beredd på att redogöra för sin budget, men plattskattens moraliska och principiella övertag gör frågan om finansiering irrelevant. Man får helt enkelt skära ner på statens utgifter, kosta vad det kosta vill. Idén om att alla betalar en lika stor andel av sin inkomst i skatt är mycket viktigare. Ja, idén borde vara en så given utgångspunkt i all skattediskussion att det borde vara ökat skatteuttag över den och den inkomstnivån som skulle försvaras.

Plattskatt är för övrigt något som kommer att diskuteras på fredag 16 november på Handelshögskolan i Stockholm. Fredrick Federley, riksdagsledamot för centerpartiet, debatterar mot Emma Lennartsson, tidigare politiskt sakkunnig åt Per Nuder. Debatten arrangeras av det nya initiativet Forum för idédebatt, tillsammans med Handelshögern (där undertecknad är engagerad) och Socialdemokratiska Ekonomklubben. Jag tror i sanning att det kan bli spännande.

Som sagt, sal Torsten, klockan 12 fred 16 november, Handelshögskolan i Stockholm.

Jonas Sigedal

Jag tänkte som en liten gåva till de debatterande överlämna de tio första kapitlen av Germania inlästa. Det tror jag blir en utmärkt present.

Annonser

0 Responses to “Plattskatt. Går det att försvara någon annan beskattning?”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Germania gavs ut 2008 på Hydra Förlag.

Germania är ett karaktärsdrivet, humoristiskt epos med liberal touche, en mörk satir som berättar om en tillvaro inte olik vår egen. I denna märkliga, skruvade värld sluter två forna antagonister en ohelig allians, och inget blir sig någonsin mer likt.

Den nyfikne kan avnjuta de första tre kapitlen här på bloggen: Läs direkt!


null


.
Germania på Bokus.
Germania på Adlibris.
Debutantporträtt med halva författarparet i SydSvenskan: Gör det ont när kroppar brister?

Sagt om Germania

"(Jag) kan garantera underhållande och bisarr läsning som överraskar, men som ändå känns märkligt bekant."

Johan Norberg, författare och globaliseringsvurmande tankesmed.


"För den som vill roa sig och lyssna till samhällssatir med liberala undertoner så finns Germania att lyssna till."

Fredrick Federley, centerpartistisk riksdagsledamot.


"Projekt av detta slag brukar aldrig överleva bakfyllan, men detta är ett undantag."

Andreas Bergh, nationalekonomisk fil dr och välfärdsforskare.


"Er bok är ett illa skrivet skämt som försvarar SSveriges (sic) utsugning av tredje världen."

Aporna, maoistisk bloggare.

Prenumerera på bloggen

Annonser

%d bloggare gillar detta: