Washboard T – den förste och främste

Vem har inte hört någon i föräldragenerationen nostalgiskt tänka tillbaka på sin egen ungdom? På samhällsengagemanget, vänskapsbanden mellan de olika rödgardistiska fraktionerna, och musiken. Ja, detta sistnämnda tycks i vissa fall vara det enda som lever kvar av dessa forna ideal. Ty medan man övergivet sitt stöd till Mao och Pol Pot, och slutat leva spartanskt i lerkollektiv i sympati med tredje världens folk, till förmän för att tjäna mannon och dess lakejer, så tycks kärleken till den musik man växte upp med brinna med samma flamma nu som då.

Den konsumistiska ipodgenerationen jag själv företräder har ärvt denna kärlek till sextio- och sjuttiotalets många musikaliska pärlor. Alla älskar vi väl storheter som Beatles, Stones, Bowie, och i mitt eget fall kanske framför allt Washboard T.

Washboard T förtjänar nämligen att omnämnas ämte de allra största, även om eftervärlden inte varit lika skonsam mot hans renommé som vad gäller övriga artister nämnda ovan. Icke desto mindre var han den förste i sin genre, ett musikaliskt geni som ständigt letade efter nya vägar bortom de konformistiska gitarrpopen. Med ett mod och en integritet med få ekvivalenter i någon konstnärlig brancsh, skapade denne man rappen. Eller hiphop som vissa kallar detta uttryck för urban folkmusik med rötterna i ghettot.

Idag är det emellertid få som minns honom. Klassiska låtar såsom Gangzta Wars och Makin’ sure no one walks in L.A erkänns förvisso av de flesta i branschen insatta och aktiva som inspirationer och ledstjärnor, men en bredare publik har knappt hört talas om vare sig artisten eller hans verk. Vilket är sorgligt.

Men nu ges en ny generation chansen att upptäcka denne rappens urfader. Ty, enligt vad Germaniabloggen erfar, släpper Washboard T i dagarna en ny skiva på Empire Hill Record, entitulerad White Cargo. Den första singeln från plattan är redan släppt: Heavy Duty Gasoline!

Washboard T – Heavy Duty Gasoline

Om resten av plattan är lika högkvalitativ som detta smakprov, tror jag att musikhösten 2007 kommer att definieras av rappens urfader. Till nackdel för Black Eyed Peas och andra förvridna spegelbilder av denne arketyp, som inte förstått att riktig hiphop handlar om en sak. Tyngd.

Niklas Elert
Germania är ett liberalt epos, en satir om vår samtid, som med humor och språklig finess berättar om ondska, totalitära stater och extremism, såväl som om marknader, demokrati och kapitalism. Influenser märks bland annat från Ayn Rand (Och världen skälvde), Leo Tolstoy (Krig och fred), Trey Parker och Matt Stone (South Park) såväl som Douglas Adams (Liftarens guide till galaxen). En svulstig, stor och liberal historia om goda och onda mäns gärningar. Gå gärna med i vår grupp på Facebook.

Annonser

0 Responses to “Washboard T – den förste och främste”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Germania gavs ut 2008 på Hydra Förlag.

Germania är ett karaktärsdrivet, humoristiskt epos med liberal touche, en mörk satir som berättar om en tillvaro inte olik vår egen. I denna märkliga, skruvade värld sluter två forna antagonister en ohelig allians, och inget blir sig någonsin mer likt.

Den nyfikne kan avnjuta de första tre kapitlen här på bloggen: Läs direkt!


null


.
Germania på Bokus.
Germania på Adlibris.
Debutantporträtt med halva författarparet i SydSvenskan: Gör det ont när kroppar brister?

Sagt om Germania

"(Jag) kan garantera underhållande och bisarr läsning som överraskar, men som ändå känns märkligt bekant."

Johan Norberg, författare och globaliseringsvurmande tankesmed.


"För den som vill roa sig och lyssna till samhällssatir med liberala undertoner så finns Germania att lyssna till."

Fredrick Federley, centerpartistisk riksdagsledamot.


"Projekt av detta slag brukar aldrig överleva bakfyllan, men detta är ett undantag."

Andreas Bergh, nationalekonomisk fil dr och välfärdsforskare.


"Er bok är ett illa skrivet skämt som försvarar SSveriges (sic) utsugning av tredje världen."

Aporna, maoistisk bloggare.

Prenumerera på bloggen

Annonser

%d bloggare gillar detta: