Terror och liberalism

Idag, sex år efter den där berömda terrorattacken, passar många (inklusive mig själv) på att reflektera över de gångna årens händelser. Man frågar sig om världen blivit en säkrare plats under dessa år av kraftiga globala förändringar. Många är pessimistiska, Ung Vänster tar det föga smakfulla tillfället i akt att protestera mot Förenta Staterna och ondgör sig givetvis över landet ifråga. Få söker de underliggande svaren till vad som utlöste terrorattacken. Mycket få vill göra den historiska djupdykningen och se varför det skedde, och varför vi måste slåss mot ondskan, inte passivt låta den hållas och växa.

Jag rekommenderar alla att läsa boken Terror och liberalism, av Paul Berman. Pedagogiskt och metodiskt går han igenom islamismens historia, men framförallt utifrån dess förhållningssätt till Väst. Han avhandlar baathsocialismen och islamismen, som två extrema politiska rörelser, med tydliga arv från och kopplingar till nazismen och kommunismen i Europa. Han går igenom hur arabstater sponsrat islamistiska skolor som göder hat mot Förenta Staterna och Väst, och hur dessa rörelser varit i krig mot oss på en lågintensiv nivå, flera år innan 11 septembers spektakulära attacker. Ambassadsbombningar, attacker mot Israel. Allting är en del av en större ideologisk rörelse, framkramad av jordens mest totalitära makthavare, i sjudande förtryckardiktaturer i Mellanöstern. Inte sedan andra världskriget har tecknen varit så tydliga: någon vill förinta oss.

Man säger det rakt ut. Iran bygger kärnvapen och vill förinta Israel. Terrorister slåss i Irak, och skickar självmordsbombare över hela världen. Regimerna håller sina folk i järngrepp, rustar sina arméer, och skolar dem i hat gentemot Väst. Med massiv propaganda och indoktrinering byggs stämningarna upp, och den som inte förstått att vi står inför en avgörande ideologisk strid, den kommer nog aldrig att förstå det. Som Paul Berman skriver: striden står nu, precis som mot nazismen och kommunismen, mellan en totalitär ideologi, och liberalismen i bred mening. Med liberalism, eller liberaler, åsyftar han en vid definition, exempelvis nästan hela det svenska politiska fältet. (Dock får vi nog undanta de extremister inom vänsterpartiet som är avskyvärda nog att stå upp för Chavez, Castro och andra totalitära herrar, istället för Väst.)
Den extrema islamismen avskyr Väst och den liberala demokratin just därför att de anser den oförenlig med sin uttolkning av Islam. Enligt de gamla talibanerna, eller Usama bin Laden som drömmer om kalifatets återupprättande, är det ointressant om det skulle finnas en religionsfrihet som gav honom rätten att utöva sin tro. Det hot som Väst utgör är just hennes vurmande för friheter, särskilt individuella sådana. Islamismen är nämligen en heltäckande ideologi, som inte kan tillåta någon uppdelning mellan religiöst och civilt liv. Sharialag är centralt, och statsreligionen skall ligga fast. Ett mångkulturellt Förenta Staterna, med syndare och rättrådiga kristna vägg i vägg med varandra, anses givetvis fasansfullt hädiskt, och något sådant måste utplånas.

Så skippa diskussionen om att Amerika själv bär skulden till attacken, släng det hafsverket till analys i papperskorgen, och försök förstå, vad det är för rörelse vi har att göra med. Analyser som denna i Svenska Dagbladet ser bara mellan fingrarna på verkligheten. Däremot ger denna gamla i Dagens Nyheter en skarpare bild av läget.

En hel arabisk värld som kokar av hat och förtryck är en krutdurk som när som helst kommer att explodera. Och axeln i detta spinnande terrorhjul är Iran, som föder terrorister på löpande band och pumpar in dem i stridens nyckel, Irak. Väst måste segra i Irak, och vi måste vinna den ideologiska striden. Ju tidigare vi tar den, desto större är vår att segra.

Om Amerika hade invaderat Irak under Kuwaitkriget hade vi sluppit Irakkriget. Om Väst invaderar Iran nu, så slipper vi deras kärnvapen.

Jonas Sigedal

Germania är ett liberalt epos, en satir om vår samtid, som med humor och språklig finess berättar om ondska, totalitära stater och extremism, såväl som om marknader, demokrati och kapitalism. Influenser märks bland annat från Ayn Rand (Och världen skälvde), Leo Tolstoy (Krig och fred), Trey Parker och Matt Stone (South Park) såväl som Douglas Adams (Liftarens guide till galaxen). En svulstig, stor och liberal historia om goda och onda mäns gärningar. Gå gärna med i vår grupp på Facebook.

Annonser

7 Responses to “Terror och liberalism”


 1. 1 Akos september 11, 2007 kl. 5:10 e m

  Är det inte så snarare att ”Islam” precis som kristendomen den tiden, håller på att erövra hela vårlden?
  Islam håller på att härska redan nu över hela Europa sedan kommer Amerika och til sist hela världen!
  Att bortfilosofera processen är bara en barnslig försök av olika ”filosofer”!
  Så är det tycker jag!
  Somliga tycker om det, somliga ej!
  Men så är det!

 2. 2 germaniablogg september 11, 2007 kl. 6:03 e m

  Akos; jaha du, många sakliga argument…
  Niklas Elert

 3. 3 Ove september 11, 2007 kl. 9:20 e m

  Visst är det som du skriver. Den islamiska världen håller på att koka över av undertryckt vrede mot väst sprunget ur ett teknologiskt, ekonomiskt och socialt mindervärdeskomplex.

  Problemet som jag ser det, är att islamisterna aldrig tillfogats ett sådant totalt nederlag som nazisterna och japanerna fick uppleva under andra världskriget. Så länge inte väst på ett resolut sätt visar islamisterna var skåpet skall stå kommer de ständigt att söka revansch mot västvärlden, och försöka hävda sig trots sin efterblivenhet inom alla områden.

  För närvarande utgör nog Iran det största hotet. Att det läckt ut uppgifter om att Pentagon har framskridna militära angrepps-planer mot mullorna är helt logiskt, och dessa kommer antagligen bli nödvändiga att genomföra inom en inte alltför avlägsen framtid.

 4. 4 Marc september 17, 2007 kl. 7:18 e m

  Hmm, Så du är emot terrorismen? Då borde du:

  1)Redovisa för terrorismen som drevs och drivs av Västmaktern (speciellt historisk)

  2)Redovisa för terrorismen som drevs och drivs av Israel

  3)edovisa för terrorismen som drevs och drivs av USA

  Än så länge du håller käften av dem är du en propagandist till utan någon trovärdighet.

  Marc

 5. 5 Marc september 17, 2007 kl. 7:23 e m

  FÖrresten, jag väntar också med spänning på att USA ska gå i krig mot Iran. Kanske blir det sista kriget för de där jävla galningar! Det får man hoppas på! i Irak är de körda i botten så det blir intressant att se hur mycket de gräver sig ner i skiten den här gången! Efter har de kanske Pakistan också!! Hihi. Det blir bara bättre och bättre!!

 6. 6 Jonas Sigedal september 17, 2007 kl. 7:36 e m

  Marc. Vad är alternativet? Skall vi i Väst passivt se på hur totalitära regimer växer sig starka och skaffar sig kärnvapen? Oavsett ditt hat mot Amerika så måste du väl inse, att vi kan komma till en punkt, då vi måste bekriga Iran. För vad är alternativet?

 7. 7 Marc september 18, 2007 kl. 6:07 e m

  Marc. Vad är alternativet? Skall vi i Väst passivt se på hur totalitära regimer växer sig starka och skaffar sig kärnvapen? Oavsett ditt hat mot Amerika så måste du väl inse, att vi kan komma till en punkt, då vi måste bekriga Iran. För vad är alternativet?

  Hm, vi får se, titta på det här mycket insiktsfullt påstående:
  ”Om Amerika hade invaderat Irak under Kuwaitkriget hade vi sluppit Irakkriget. Om Väst invaderar Iran nu, så slipper vi deras kärnvapen”

  Alltså Killen är helt ute och cyklar! Med facit i hand kan vi konstatera att USA hade befunnit sig i krig inte fem år utan 16 år! Kriget har kostat hittills ca 500 biljoner US$, ta det gånger tre. 1,5 triljoner! I ett land där ekonomin hålls med lånade pengar från utlandet och som är på väg att kraschlanda. Detta kommer i längden att undergräva definitiv USA: s styrka. Därmed skulle jag kunna vara nöjd. Men om man ska se stora bilden, ska ett krig till, utlösa både en kapprustning av omfattande storlek och delvis när USA känner sig ännu mer trängd (pga. av en relativt mindre ekonomisk styrka) att utträda ännu mer aggressivt, eftersom militär makt är den enda utväg för att behålla sin hegemoni.

  Nu till din fråga: Vad ska man göra åt Iran? Ingenting! Ni måste fatta att allt den där skitsnacket om demokrati, mänskliga rättigheterna OCH kärnvapen är endast en dimridå som har för syfte att få den allmänna opinionen med sig i detta krig. Enda syfte med kriget är att ta kontroll över den strategiska resursen: Olja. Med olja kan USA kontrollera både den globala ekonomin men framför allt Europa, Japan och den växande Kina. Det är det strategiska imperativet. Ingenting annat. Denna strategi lades lång tidigare någon hade hört talas om Al-Qaida eller något liknande (http://en.wikipedia.org/wiki/Project_for_the_New_American_Century).

  Man kan därefter fråga sig? Men är det farligt en urspårad Amerika? Det kan mycket väl vara på medellångsikt. En attack till Iran, troligen med kärnvapen, kommer att utlösa en mycket farligt utveckling där både Kina, Ryssland och kanske Indien kommer att tjäna sig tvungna att rusta samtidigt som USA redan gör klart att Kina är den kommande största hotet!

  Jag skiter egentligen om mänskligheten försvinner imorgon, om tio år eller 100 år. Personligen tycker jag att naturen har gått in en återvändningsgränd med vårt ”utvecklingskoncept” MEN inte för det ska jag inte tala om för de naiva mina välgrundade åsikter. För de andra, de som från tidningar, TV och den s.k. ”Fria pressen” sprider desinformation och propaganda finns inte så mycket att göra.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Germania gavs ut 2008 på Hydra Förlag.

Germania är ett karaktärsdrivet, humoristiskt epos med liberal touche, en mörk satir som berättar om en tillvaro inte olik vår egen. I denna märkliga, skruvade värld sluter två forna antagonister en ohelig allians, och inget blir sig någonsin mer likt.

Den nyfikne kan avnjuta de första tre kapitlen här på bloggen: Läs direkt!


null


.
Germania på Bokus.
Germania på Adlibris.
Debutantporträtt med halva författarparet i SydSvenskan: Gör det ont när kroppar brister?

Sagt om Germania

"(Jag) kan garantera underhållande och bisarr läsning som överraskar, men som ändå känns märkligt bekant."

Johan Norberg, författare och globaliseringsvurmande tankesmed.


"För den som vill roa sig och lyssna till samhällssatir med liberala undertoner så finns Germania att lyssna till."

Fredrick Federley, centerpartistisk riksdagsledamot.


"Projekt av detta slag brukar aldrig överleva bakfyllan, men detta är ett undantag."

Andreas Bergh, nationalekonomisk fil dr och välfärdsforskare.


"Er bok är ett illa skrivet skämt som försvarar SSveriges (sic) utsugning av tredje världen."

Aporna, maoistisk bloggare.

Prenumerera på bloggen

Annonser

%d bloggare gillar detta: