En katt är en katt, en vandal är en vandal

Vad är det för vansinnigheter som tydligen anses helt legitimt nu för tiden? Vad är det för ”högre mål” som kan ursäkta kränkningen av en av de mest fundamentala rättigheterna, äganderätten. Man äger sin tanke, sin tid, sin åsikt och sin egendom. Kan det bli enklare än så? Diskussionen har gått varm här.

Ja, nu var det alltså dags också för mig, den andre av de två storkapitalets lakejer, som tydligen skriver denna blogg, att ge mig i kast med frågan. Låt säga, att högre mål (miljön i detta fall då) tydligen kan legitimera attacker mot den liberala demokratins fundament, då undrar jag, vem är det som gör uttolkningen av dessa mål? Vem är det som bestämmer vad som får göras i miljörevolutionens gröna (eller röda) namn?

Hade jag personligen ägt en stadsjeep hade jag köpt en till och bränt runt i stan på låga varvtal, med 98 oktan i tanken. (Nu spetsar jag till det lite.) Ja, för det har jag faktiskt rätt till. Men jag har inte rätt att sabotera för någon som gör detta. Vad vi väljer att konsumera, och hur vi använder våra prylar inom ramen för den enskildes frihet, är fortfarande vårt eget val. Och vår rätt.

Jag antar, med led ur den logisk som legitimerar dylika övergrepp på äganderätten, att jag har rätt att sätta eld på en butik som säljer rättvisemärkta varor, just därför att jag själv inte sympatiserar med idén, då dessa rättvisemärkningar destabiliserar idén om marknadsmässiga löner och skapar orättvisa konkurrensvillkor på världsmarknaden? Nå, är det fritt fram för mig nu?

Givetvis skulle jag själv aldrig göra detta, då jag respekterar äganderätten. Men ni som inte gör det, ni som talar om övergripande mål och kollektiva intressen; om ni har något slags ideologi eller princip som driver er, borde jag inte ha rätt att utföra dessa aktioner?

Jonas Sigedal

Germania är ett liberalt epos, en satir om vår samtid, som med humor och språklig finess berättar om ondska, totalitära stater och extremism, såväl som om marknader, demokrati och kapitalism. Influenser märks bland annat från Ayn Rand (Och världen skälvde), Leo Tolstoy (Krig och fred), Trey Parker och Matt Stone (South Park) såväl som Douglas Adams (Liftarens guide till galaxen). En svulstig, stor och liberal historia om goda och onda mäns gärningar. Gå gärna med i vår grupp på Facebook.

Annonser

4 Responses to “En katt är en katt, en vandal är en vandal”


 1. 1 nihilisten september 10, 2007 kl. 1:23 f m

  Svenskarna är hotet mot världsfreden och hela jordens välmående. Det har vi här på Sverige mot svenskarna insett, och denna site är en reaktion mot den slöa acceptans av svenskarnas förtryck som tycks allmänrådande i dag.

  Sidan syftar både till att sprida information om den hatiske och förtryckande svensken, samt till att uppmuntra och inspirera folk att slå tillbaka mot den orättvisa som svensken per automatik bidrar till.

  Låt det goda segra, döda en svensk!

  http://www.sverigemotrasism.com/

 2. 2 William september 10, 2007 kl. 10:56 f m

  Jag är liksom du emot all kränkning av äganderätten. Men när du jiddrar om att din rätt att skita ner vår gemensamma miljö är en självklar del av äganderätten (för det är väl det du til syvende og sidst säger?) är du ute och cyklar på vulgoliberalismens slaka lina.

  Nej, sabotage är fel i ett demokratiskt samhälle. Man ska självfallet inte ta sig rätten att lufta däcken på stadsjeeparna. Däremot ska man lagstifta emot alla stora miljöbovar där nyttoändamålet är så obefintligt som stadsjeeparnas. Det finns miljövänligare alternativ och ingen förlorar någonting viktigt om stadsjeeparna försvinner. Den s.k. valfriheten (den nyliberala floskeln nummer 1) måste och ska stryka på foten här. Men det ska förstås ske via lagstiftning, inte via miljöterrorism.

 3. 3 Jonas Sigedal september 10, 2007 kl. 12:29 e m

  William: ”Det finns miljövänligare alternativ och ingen förlorar någonting viktigt om stadsjeeparna försvinner”

  Du gör ju samma misstag själv, och går visst i strid mot äganderätt, då du gör bedömningen vad som är rätt och riktigt, och vad folk behöver. Låt folk göra detta själva.

  Och på tal om den gemensamma miljön. Liksom jag påpekar i artikeln så hänvisar du till det stora målet, jag misstänker att det är kampen mot klimatförändringarna. Men detta är inte ett universellt mål. Jag delar det inte, jag är snarare skrämd av den fruktansvärda likriktning kring åsikten om sakeras tillstånd, då det kommer till den globala uppvärmningen. Men till skillnad från vandalerna så söker du ju lagstiftning, vilket jag anser är en vettig väg att gå.

 4. 4 Peter september 10, 2007 kl. 2:33 e m

  Då får vi ta och lagstifta mot alla gamla orenade raggarbilar som kör runt stadskärnorna under cruisingkvällar på sommaren. En raggarbil kan dra 3 liter/mil utan att tillföra samhället någon som helst nytta.
  Sen kan vi förbjuda alla terrängbilsklubbar som kör sönder skogarna med sina 4-hjuliga bränsletörstiga terrängfordon.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Germania gavs ut 2008 på Hydra Förlag.

Germania är ett karaktärsdrivet, humoristiskt epos med liberal touche, en mörk satir som berättar om en tillvaro inte olik vår egen. I denna märkliga, skruvade värld sluter två forna antagonister en ohelig allians, och inget blir sig någonsin mer likt.

Den nyfikne kan avnjuta de första tre kapitlen här på bloggen: Läs direkt!


null


.
Germania på Bokus.
Germania på Adlibris.
Debutantporträtt med halva författarparet i SydSvenskan: Gör det ont när kroppar brister?

Sagt om Germania

"(Jag) kan garantera underhållande och bisarr läsning som överraskar, men som ändå känns märkligt bekant."

Johan Norberg, författare och globaliseringsvurmande tankesmed.


"För den som vill roa sig och lyssna till samhällssatir med liberala undertoner så finns Germania att lyssna till."

Fredrick Federley, centerpartistisk riksdagsledamot.


"Projekt av detta slag brukar aldrig överleva bakfyllan, men detta är ett undantag."

Andreas Bergh, nationalekonomisk fil dr och välfärdsforskare.


"Er bok är ett illa skrivet skämt som försvarar SSveriges (sic) utsugning av tredje världen."

Aporna, maoistisk bloggare.

Prenumerera på bloggen

Annonser

%d bloggare gillar detta: