Kommunismen är en teflonideologi

Jag har alltid varit skeptisk till statliga bildningskampanjer av olika slag, vare sig det gäller rackiga pogo pedagog-filmer om sex och samlevnad där vi får lära oss hur man trär på en kondom på ett ”sexigt” vis (ni minns säkerligen den där tecknade katastrofen), tallriksmodellen eller, för den delen, Forum för levande historia. Det känns rätt så avlägset från nattväktarstatens spartanska ideal om man så säger. Dock kan jag inte ha några innehållsmässiga synpunkter på deras föregående upplysning om nazismen och tredje rikets brott, Om detta må ni berätta, även om jag var en liten tott när jag och alla andra skolungdomar fick den.
Dock tror jag att denna bok starkt kan ha bidragit till den snedvridning vi ser i historieskrivningen, till förmån för kommunismen så till vida att den röda totalitära ideologin fortfarande är relativt rumsren, medan dess bruna släkting, förvisso med rätta, inte går hem i något läger ovanför de nedersta två percentilerna på IQ-skalan. Okunnigheten om kommunismens och dess företrädares brott är också stor, eller förklaras lite överslätande med att nämnda företrädare stred för ”en god sak” när de mördade en massa människor. Ung vänsters ordförande Ida Gabrielsson sade till exempel 2005 att hon var kommunist ”för att vi har en stolt historia”. Jösses. Härvidalag kan kommunismen betraktas som en framgångsrik teflonideologi – inget fastnar.

Föreningen för upplysningen om kommunismen konstaterade i våras att 90 procent av ungdomen inte vet vad Gulag är, i en undersökning som dock med visst fog kunde beskyllas för metodologiska tvivelaktigheter, något jag skrev om här. Faktumet kvarstår dock icke desto mindre, varför jag tycker att det är välgörande att Forum för Levande Historia bestämt sig för att granska kommunismen, vilket nytillträdde överintendent Eskil Franck berättar på dagens SvD Brännpunkt.

Om man nämligen vill vara så morbid som jag, och jämföra ideologier genom att räkna antalet döda, kan man inte komma till någon annan slutsats än att kommunismen meriterar att upplysas om i minst lika stor utsträckning som nazismen, om nu staten skall ägna sig åt sådana frågor, vilket den tydligen ämnar. Siffrorna under nittonhundratalet, enligt forskaren RJ Rummel, lyder nämligen som följer:
Kommunismen: 110 miljoner döda,
Nationalsocialismen: 21 miljoner döda.

Niklas Elert

Germania är ett liberalt epos, en satir om vår samtid, som med humor och språklig finess berättar om ondska, totalitära stater och extremism, såväl som om marknader, demokrati och kapitalism. Influenser märks bland annat från Ayn Rand (Och världen skälvde), Leo Tolstoy (Krig och fred), Trey Parker och Matt Stone (South Park) såväl som Douglas Adams (Liftarens guide till galaxen). En svulstig, stor och liberal historia om goda och onda mäns gärningar.

Annonser

27 Responses to “Kommunismen är en teflonideologi”


 1. 1 Fel september 2, 2007 kl. 4:41 e m

  Du har fel i dina siffror

  Först nazisterna dödade 27 Miljoner Sovjeter 6 miljoner polacker och 11 miljoner andra

  De som säger 100 miljoner i kommunisemns namn annvänder sig oftast av alla överflödigt döda

  Tex de som dog i svält eller de som dog pga av sjukdom eller en hjärt attack

  Många människor dog av svält specielt efter alla krig

  Alla som dog i ryska inbördes kriget räknas till de 100 miljonerna det var 5 miljoner som dog i det kriget och alla 100% räknas in

  Efter varje krig kommer det svält och alla dessa räknas då också in i de 100 miljonerna

  Alla som hade varit i fängelse eller i läger och sedan hade släppts men dog pga av sjukdom eller allting annat förutom en naturlig död räknas också till de 100 miljonerna

  Om man hade gjort en likadan lista över folk i vilka länder som helst så hade man nått samma höga siffror om inte högre

  Men sådana här detaljer bryr jo du dig inte om för att då kan du inte hata hela dagen lång

 2. 2 germaniablogg september 2, 2007 kl. 5:02 e m

  Fel; ”Men sådana här detaljer bryr jo du dig inte om för att då kan du inte hata hela dagen lång”

  För det första får du gärna ange något slags källa till dina siffror om du skall argumentera med dem, annars ser jag ingen anledning att bemöta dem.

  För det andra: vad eller vem är det jag ska fortsätta hata?
  Kommunismen?
  Nej jag är inte särskilt förtjust i denna ideologi. Är du det? Du konstaterade ju själv ovan att bara Sovjet dödade 6+11=17 miljoner människor(jag stödjer mig på Rummel som menar att den egentliga siffran är 61 miljoner bara för Sovjet). Låter inte som någonting man direkt borde älska, snarare som någonting Forum för Levande Histoira borde varna oss för.

  Vad gäller de du så megalomanskt och arrogant kallar ”överflödiga döda”: ser du inte någon slags orsak och verkan mellan koncentrationslägervistelse och död så snart man släppts ut? Rummel inkluderar också i sin definition av democide: Democide can also include deaths arising from ”intentionally or knowingly reckless and depraved disregard for life”; this brings into account many deaths arising through various neglects and abuses, such as forced mass starvation.”

  Sammanfattningsvis: Du har fel, Fel.

  Niklas Elert

 3. 3 Jonas Sigedal september 2, 2007 kl. 5:10 e m

  Jag förlitar mig storligen mer på herr Rummels siffror i sammanhanget än herr Fels egenhändigt figurerade. Jag har heller aldrig förstått den här fascinationen med att försöka göra kommunismen snällare genom att dra av några miljoner döda. Idéerna har redan mördat miljoner, räcker inte det?
  Vi behöver inte heller räkna dödsoffer för att avsky kommunismen. Det är fruktansvärt och naivt att tro att dessa döda bara är offer för felaktiga uttolkningar av Marx eller dylikt, utan att inse att i kommunismens kärna finns denna konsekvens inbyggd. Liksom nazismen finns en idealbild av människan som hör till ideologin, ett stort kollektivt mål som går före. Hur mycket man än avskyr kapitalismen kan jag inte förstå hur man kan omfamna kommunismen.

  Jonas Sigedal

 4. 4 Pavlos Xanthopoulos september 2, 2007 kl. 5:37 e m

  Vad hände i de länder där fascisterna/nazisterna ockuperat?
  Folk blev lottlösa, arbetsläger inrättades, många togs som arbetsslavar i Tyskland där man fick bo i baracker som vaktades av militären samt arbeta i 14-16 timmar helt gratis!!!!
  Vad hände med samma människor då sovjet kom till deras länder?
  8 timmars arbete, bostäder samt skola och vård åt alla, semester samt pension vid 55 för kvinnor samt vid 60 åt alla män!
  Vist är det förstryck, vist?

 5. 5 Pavlos Xanthopoulos september 2, 2007 kl. 5:39 e m

  Kommunismen kom till i en tid då många länder var koloniserade (tvingades med vapen att arbeta åt militärt andra länder) De militärt starka länderna behandlande sitt eget befolkning som boskap då dessa var tvungna att arbeta utan lön åt en storgods ägare. Detta förhållandet medförde att det uppstod ett solidaritet mellan de länder som tvingades arbeta åt andra med som arbetade utan lön, där av “proletärer i alla länder förena eder”
  Då den första i historien arbetar staten etablerades(sovjet) gav den Finland samt de Baltiska länderna friheten så att dessa kunde för första gången i historien forma sig som stater. Man skapade fred med alla granländerna och satte igång industrialiseringen av landet. Folk omflyttades då man övergick från jordbruk till utvinning av mineraler (gruvor) samt smältning av metaller tillverkning av maskiner och allt annat som industrialiseringen bär med sig.
  Den styrande eliten i Ryssland ville inte ge sig, och idéer som allas lika rätt till ett liv var inte antagbart, detta medförde att landet kastades i en inbördes krig och de västerländska kungadömena stödde Tsarens feodallister då man var räd att frihetens idéer skulle smitta de egna folken! Inbördes kriget var ett led i frihets sötma som folken bär ständigt med sig (Spartakos i Rom m.m.).
  Det är ädlare att kämpa om att utvinna jordens resurser än att te sig till krigserövringar med all den förgörelse och förnedring det för med sig. Varför hyllas kung Wasa i Sverige då han i sin tid var en rebell och hans idéer medförde i att tusentals människor dog samt Danskar i Skåne ockuperades och underkuvades?

 6. 6 Danne september 2, 2007 kl. 5:40 e m

  Fråga östeuropéer hur mycket dom gillar kommunism. Fråga dom om Sovjet ”befriade” dom.

 7. 7 Pavlos Xanthopoulos september 2, 2007 kl. 5:42 e m

  Till Danne, fråga hur mycket de betalade för gas samt olja under Sovjet tiden och hur mycket de betalar nu!

 8. 8 Danne september 2, 2007 kl. 5:42 e m

  Pavlos, du kan väl förklara för mig då varför dom rättvisa kommunisterna ville dela europa mellan sig och nazisterna. Stalin var allierad med Hitler. Det var först när Hitler attackerade som Stalin bytte sida. Förklara den för mig.

 9. 9 Danne september 2, 2007 kl. 5:44 e m

  Fråga dom hur länge dom fick köa för att få mat eller toalettpapper.

 10. 10 Pavlos Xanthopoulos september 2, 2007 kl. 5:44 e m

  Danne, Västra Ukraina införlivades Polen på 20 talet då Polakerna krigade mot Nybildade nationen sovjet!
  Om Polen anser det tillhöra deras land så kan de väll kräva den delen åter av Ukrainarna!
  Men det gör de inte, varför?
  För att det inte tillhör de så klart!

 11. 11 Pavlos Xanthopoulos september 2, 2007 kl. 5:46 e m

  Din farfar och far gjorde ett bra jobb(bombade sönder,gasade folk m.m.) tillsamans med nazisterna!!!
  Det tog 50 år att återskapa det de förstörde i öst!
  Kvalitets jobb som du nu är stolt för?

 12. 12 Danne september 2, 2007 kl. 5:47 e m

  Fråga östeuropéer hur glada dom blev när Ryssarna sköt ihjäl deras partiledare som inte ville sammansluta sig i ETT parti (kommunistpartiet).

  Eller när Sovjet monterade ner fabriker och tog hem till moder Ryssland.

  Eller när dom ställde ut Stalinstatyer i alla städer OCH tog betalt för det.

 13. 13 Danne september 2, 2007 kl. 5:49 e m

  Hur kom Ukraina in i bilden?

  Mitt folk tog avstånd från Hitler själva. Sovjet tog avstånd när Tyskland anföll dom.

 14. 14 Pavlos Xanthopoulos september 2, 2007 kl. 5:49 e m

  Fråga din farfar/far varför han bidrog till att döda de som nu du låtsas bry dig om?

 15. 15 Pavlos Xanthopoulos september 2, 2007 kl. 5:50 e m

  Danne, den delen av Polen som sovjet annekterade 1939 är det som vi nu kallar för Ukraina!

 16. 16 Danne september 2, 2007 kl. 5:56 e m

  Du är förvirrad min vän. Jag förstår inte vad du pratar om.

  Jag har inte sagt ett ord om Ukraina. Jag vet inte vad du försöker säga med ditt bristfälliga språk.

  Mina släktingar som du hela tiden försöker prata om blev inte tillfrågade om dom ville kriga. Dom blev tvingade. Det förstår du väl?

  Det intressanta är att Ungern tog avstånd från Hitler. Då anföll Hitler Ungern. Kommunisterna var allierade med Hitler på samma sätt som Ungrarna. Stalin bytte sida först EFTER att Hitler anfallit dom. Dvs han hade gärna fortsatt vara allierad.

  Sedan anföll Sovjet Finland. Varpå Finland försvarade sig men ändå fick betala böter till Sovjet. Märkligt va…

 17. 17 Danne september 2, 2007 kl. 5:58 e m

  Hela östeuropa föll ner i fattigdom under Sovjettiden och du talar om att dom fick minsann betala mindre för gasen. Skrattretande.
  Jag tror att dom hellre velat haft vår levnadsstandard och dyrare gas.

 18. 18 Pavlos Xanthopoulos september 2, 2007 kl. 6:00 e m

  Att de nu säljer sinna dottrar till väst för att få mat för dagen…..?
  Alla bordeller är ”fulla med befriade kvinnor” från öst!

 19. 19 Danne september 2, 2007 kl. 6:05 e m

  Det är framför allt ryska kvinnor som säljs på nätet.
  Ungerska, tjeckiska och rumänska har jag inte sett på ett bra tag. Sedan dom blev rikare behöver dom inte säljas.

  Käre Pavlos, vägarna var kantade med prostituerade på kommunisttiden. Jag vet inte vilka sagoböcker du läst men jag KOMMER från östeuropa. Jag VET hur det var då.

 20. 20 Danne september 2, 2007 kl. 6:13 e m

  100.000 ungrare fängslades för att dom skämtat om kommunism. Så fria var ungrarna under Sovjet. Ett angiveri-system fanns för att spåra ”nationens fiender”.

 21. 21 Danne september 2, 2007 kl. 6:16 e m

  Trevlig kväll…

 22. 22 Jonas Sigedal september 2, 2007 kl. 6:16 e m

  Bäste herr Xanthopoulos, hur ställer ni er till de hundra miljonder dödsoffren? Var de nödvändiga offer på det slutgiltiga målets altare, eller förnekar ni att de omkom? Var de värda att offras för det där gaspriset? Jag undrar bara hur tjockt glaset är till den bubbla ni verkar befinna er i.

 23. 23 Gullet september 2, 2007 kl. 7:45 e m

  Polens döda kan väl ändå inte läggas i nationalsocialismens vågskål. Det var ju Polen som började genom att invadera Tyskland…

 24. 24 germaniablogg september 2, 2007 kl. 9:23 e m

  Gullet; talar du om det skenanfall tyskarna fabricerade för att gå in Polen? I övrigt måste jag tilstå att även om det är trevligt med kommentarer på inläggen – hur bisarra de än må vara – så kan man gärna skriva allting i en kommentar och sedan vänta på svar istället för att vräka ur sig ett par tre inlägg i rad, såsom herrar Danne och Xanthopoulos.
  Niklas Elert


 1. 1 Anonym Trackback vid september 2, 2007 kl. 6:23 e m
 2. 2 68-vänsterns historieskrivning bakom kommunismens teflonegenskaper « Germania Trackback vid september 3, 2007 kl. 5:49 e m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
Germania gavs ut 2008 på Hydra Förlag.

Germania är ett karaktärsdrivet, humoristiskt epos med liberal touche, en mörk satir som berättar om en tillvaro inte olik vår egen. I denna märkliga, skruvade värld sluter två forna antagonister en ohelig allians, och inget blir sig någonsin mer likt.

Den nyfikne kan avnjuta de första tre kapitlen här på bloggen: Läs direkt!


null


.
Germania på Bokus.
Germania på Adlibris.
Debutantporträtt med halva författarparet i SydSvenskan: Gör det ont när kroppar brister?

Sagt om Germania

"(Jag) kan garantera underhållande och bisarr läsning som överraskar, men som ändå känns märkligt bekant."

Johan Norberg, författare och globaliseringsvurmande tankesmed.


"För den som vill roa sig och lyssna till samhällssatir med liberala undertoner så finns Germania att lyssna till."

Fredrick Federley, centerpartistisk riksdagsledamot.


"Projekt av detta slag brukar aldrig överleva bakfyllan, men detta är ett undantag."

Andreas Bergh, nationalekonomisk fil dr och välfärdsforskare.


"Er bok är ett illa skrivet skämt som försvarar SSveriges (sic) utsugning av tredje världen."

Aporna, maoistisk bloggare.

Prenumerera på bloggen

Annonser

%d bloggare gillar detta: