Med risk för att jag upprepar mig…

Alla som frekventerar liberala/högerbloggar har vid något tillfälle säkerligen noterat att man driver tesen att media är vänstervridet. Inget konstigt med det, och detsamma gäller för andra sidan. Besöker ni vänsterbloggare som Ali Esbati får ni er berättat att media är en del av det nyliberala projektet, eller någon annan blåbrun sörja. Bägge sidor använder påståendet att tredje statsmakten företräder den andra sidan, ett ganska bra slagträ i debatten. 

 Inrikespolitiskt anser jag att man kan påstå att såväl Esbati som till exempel Erixon har rätt eller fel. Dreven kring vänsterpartiets medlemsavhopp, FI:s extremism och SSU:s återigen aktuella medlemsfusk har inte varit helt justa, precis som de tydligtvis ”fruktansvärda” skandalerna kring vissa nytillträdaministrars icke betalda tv-avgifter också fick absurda proportioner.
 Utrikesmässigt sätt däremot känns det som om alla korrar får något rött i blicken, något jag påpekat tidigare. Man kan icke desto mindre förundras över att taktiken inför de kommande presidentvalen i USA från svensk emdias sida verkar vara att berätta om allt demokraterna gör, medan man tiger ihjäl republikenerna (i hopp om att problemet i så fall försvinner?). Mathias Sundin som driver bloggen amerikansk politik.se har uppmärksammat detta i ett flertal inlägg, men hans senaste tre bloggposter gör det hela särskilt tydligt.

Först i förrgår:

TT rapporterar plikttroget om en opinionsundersökning där Hillary Clinton utökar sin ledning. Jag förmodar att siffrorna för republikanerna släpps imorgon och då förväntar jag mig en lika utförlig artikel om det. Eller nej, det förväntar jag mig inte alls. Har hört att det är ganska varmt i helvetet.

Sedan igår:

Nu har vi siffrorna även för republikanerna och det visar sig att Rudy Giuliani ökar sin ledning nationellt över Fred Thompson. 33%-20% mot 29%-20% i juni. John McCain landar på 17% (upp från 14%) och Mitt Romney på 11% (ner från 14%).

Nu är det bara att vänta på att TT ska skicka ut en artikel (som igår) som DN.se lägger på förstasidan med en stor bild på Rudy där han håller upp armarna till en rubrik som skriker ut att han är i ledning. För inte behandlar de väl demokrater och republikaner olika?

Och idag:

Inget i svensk media om resultatet för republikanerna (om inte nån har hittat nån notis nånstans? Jag har det inte.).

Min fråga är: varför? När Bush blev omvald satt hela Europa med kaffet i vrångstrupen och kunde inte tro att det var sant eftersom media enbart berättat om hur bra allting gick för duon Kerry-Edwards. Man kunde inte tro att djävulen själv vann. Giuliani har visat i ett flertal förvisso spekulativa opinionsundersökningar att han kan slå såväl Clinton som Obama. Ni kanske inte gillar det, murvlar, men rapportera om det för guds skull, eller gör er själva till ännu större åtlöje. Tills vidare fortsätter jag att få min valbevakning från Sundin och andra bloggare.

Uppdatering vid lunch: Vi forumet på kulturrevolution.se, som beklagar sig över samma sak som jag ovan (ja, just det, jag sa ju det 🙂 fann jag den här länken till en wikisida med resultatet från olika opinionsundersökningar där republikaner ställs mot demokrater.

Annonser

2 Responses to “Med risk för att jag upprepar mig…”


 1. 1 Word! augusti 3, 2007 kl. 12:49 e m

  Svensk media förstår inte USA, och särskilt inte amerikansk inrikespolitik. Varför är ett mysterium.

 2. 2 Bernt augusti 3, 2007 kl. 12:57 e m

  Var verkligen drevet mot FI i något höger-intresse? De skulle ha tagit fler röster från V-partiet som statligt anställda kvinnor röstar på.

  Ta t.ex. sista drevet mot Bildt när journalister var upprörda över att Bildt skrev sin egen version på sin blogg — så de inte kunde filtrera den.

  Hösten 2005 kom ett borgerligt förslag om A-kassorna som G Persson gick ut och sågade för att vara totalt omoraliskt. Då dök en liten notis upp om att Persson själv försökte få igenom något som var sju resor värre ett decennie tidigare (”bortre parentesen”). Persson blev tvungen att skicka Nuder f.a. repetera kritiken.

  Hade Bildt gjort något med en tiondel så osmaklig dubbelmoral hade pressen skurit honom i bitar lagom för en grill.

  Men visst, utrikespolitik och nyheter är tydligare.

  Jag följer Mellanöstern i NY Times, BBC och DN/SvD sen några år. Inte för att jag bryr mig så mycket egentligen, utan för att svenska journalister verkligen bryr sig. Pallywood har aldrig nämnts i svenska medier. Inte heller att PLO/PA torterade en bunt Hamas-ledare i mitten av 90-talet, ens när det var relevant för vad som hände i Gaza sen sista valet. (Det går att ge många fler exempel — checka t.ex. tt-kritik-bloggen.)


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Germania gavs ut 2008 på Hydra Förlag.

Germania är ett karaktärsdrivet, humoristiskt epos med liberal touche, en mörk satir som berättar om en tillvaro inte olik vår egen. I denna märkliga, skruvade värld sluter två forna antagonister en ohelig allians, och inget blir sig någonsin mer likt.

Den nyfikne kan avnjuta de första tre kapitlen här på bloggen: Läs direkt!


null


.
Germania på Bokus.
Germania på Adlibris.
Debutantporträtt med halva författarparet i SydSvenskan: Gör det ont när kroppar brister?

Sagt om Germania

"(Jag) kan garantera underhållande och bisarr läsning som överraskar, men som ändå känns märkligt bekant."

Johan Norberg, författare och globaliseringsvurmande tankesmed.


"För den som vill roa sig och lyssna till samhällssatir med liberala undertoner så finns Germania att lyssna till."

Fredrick Federley, centerpartistisk riksdagsledamot.


"Projekt av detta slag brukar aldrig överleva bakfyllan, men detta är ett undantag."

Andreas Bergh, nationalekonomisk fil dr och välfärdsforskare.


"Er bok är ett illa skrivet skämt som försvarar SSveriges (sic) utsugning av tredje världen."

Aporna, maoistisk bloggare.

Prenumerera på bloggen

Annonser

%d bloggare gillar detta: