2,5 miljoner européer hotas

Detta enligt en artikel på SvD, där Susanna Baltscheffsky med stöd i IPCC:s senaste rapport målar ut en dyster framtidvision kring vad förändringarna i klimatet kommer att göra med vår planet. Detta får man förmoda för tankarna till Al Gores prisbelönta film An Inconvenient Truth, som sänds på Tv4 den 22 april. Jag skrev om filmen den 21 mars på vår förra, nu hädangånga blogg, och skrädde inte orden, trots att jag i min arrogans ännu inte sett verket i fråga. Här nedan följer en ren avskrift istället för en länk, eftersom jag vill bespara er blogg.se:s vedervärdiga layout:

Via svd:s ledarsida fann jag denna artikel från Philadelphia Inquirer, rörande klimatfrågan och Al Gores film An Inconvinient Truth. Vare sig jag eller gode herr Sigedal har ännu haft förmånen att se nämnda film, men har intentionen att så göra så snart tillfälle ges. Ni som redan gjort det och går omkring i världens gator med flackande blick och axlarna hela tiden uppdragna mot huvudet av rädsla för att en enorm tsunami eller en fruktansvärd snöstorm när som helst ska komma inflygande, kanske borde läsa den. Jag har intrycket av att det är först på senare tid som någon överhuvudtaget på allvar börjat ifrågasätta de som hävdar att klimatändringarna är ett fruktansvärt hot mot vår civilisation.
Men det kanske bara är jag, om man mest läser vanliga medier kanske detta ifrågasättande helt går en förbi, då man får förmoda att alarmnyheterna säljer bra. Missförstå mig rätt: det kanske kan finnas klimatförändringar, men för det första kan man onekligen fråga sig om de beror på människan, och för det andra om de övrhuvudtaget kommer att få några konsekvenser. En i vissa kretsar mycket hatad man (gissa vilken sida av det politiska spektrat jag hänvisar till nu), dansken Björn Lomborg, sade när han var i Lund för ett par år sedan och föreläste vid Studentafton, att en bangladeshbo hundra år in i framtiden antagligen skulle fråga sig varför vi ägnade så mycket tid och energi åt att försöka rädda honom, en rik man, från översvämning. Tid vi istället kunde ha ägnat åt att lyfta hans farfarsfar ur svält. Om man har ett optimistiskt perspektiv åtminstone på den tekniska och ekonomiska utvecklingen i världen tycks klimatförändringar plötsligt som ett mer överbyggligt hot. Den här artikeln av den gode Lomborg i dn för en tid sedan ger ytterligare perspektiv på Al Gores rulle, en film jag för övrigt måste se, nu när jag redan har sågat den.

Jag skäms för att säga att jag fortfarande inte sett en An Incovenient Truth. Men jag är ändå skeptisk mot såväl Al Gore som alla andra alarmistiska skräckvisionärer. Susanna Baltscheffsky sällar sig till dessa. Att likt henne påstå att 2,5 miljoner människor kommer att drunkna år 2080 om inte något görs åt klimatförändringarna, är ungefär lika rimligt som att hävda att om vi inte gör något åt – säg – den stegrande arbetslösheten, så kommer alla svenskar att vara arbetslösa om x antal år. Världen fungerar inte så. Min liberala utgångspunkt säger mig att människan kommer att finna en lösning på de problem en eventuell uppvärmning av jorden skulle innebära.
Kan man inte då säga att fröken Baltscheffsky, IPCC och alla andra gör ett viktigt jobb genom att upplysa oss om vad som kommer att ske om vi inte agerar? Förvisso, men det är ändå ingen anledning att sprida skräckpropaganda. Fågelinfluensan är ett tydligt exempel på hur media blåser upp skräck kring ett hot som egentligen inte existerar, allt för att sälja lösnummer, samtidigt som man blir nyttiga idioter åt de alarmister som gjort det till sitt levebröd att varna för detta hot. Den förra klimatskräckshypen på sjuttiotalet, om att vi var på väg in i en ny istid, är ett annat exempel.
Varningarna kring klimatförändringarna skulle kunna vara konstruktiva, men som det är nu, där enbart alarmister och inga skeptiker får komma till tals i mainstreammedia, gör de inget annat än att skapa skräck och utvecklingsskepsis, det sista vi behöver om vi ska kunna tackla de eventuella förändringar som faktiskt finns.
Niklas Elert

Uppdatering fredag lunch: Som vanligt har någon annan sagt det bättre än jag själv, i detta fall HAX, som förklarar varför klimathysterin kommer att göra de människor som kan drabbas värst av klimatförändringar sämre rustade att möta hotet.
För övrigt går jag för långt när jag påstår att Baltscheffsky påstår att 2,5 miljoner människor kommer att drunkna, vilket en läsare påpekar i kommentarerna. Hon säger: ”2,5 miljoner européer i hotas av översvämningar längs kusterna år 2080.” Jag drog det ett steg längre. Rätt ska vara rätt.

Annonser

3 Responses to “2,5 miljoner européer hotas”


  1. 1 Ting Fast april 6, 2007 kl. 1:19 e m

    Hur jag än letar i Susanna Baltscheffskys text kan jag inte hitta var hon säger att 2.5 milj. människor kommer att drukna, faktum är att jag inte hittar något påstående om drunkning i hela artikeln.Personligen tror jag att du läser artikeln som fan läser bibeln.

  2. 2 germaniablogg april 6, 2007 kl. 1:32 e m

    Ting Fast; Hon skriver: ”2,5 miljoner européer i hotas av översvämningar längs kusterna år 2080.” Jag drog det ett steg längre för att göra en retorisk poäng. Men det var givetvis fel att säga att hon ”påstår” att 2,5 miljonr människor kommer att drunkna. Däremot tror jag att det intryck många människor får av artikeln är just detta. Man behöver behöver bara dra orsakskedjan ett steg längre för att få det till det och det är denna alarmism jag vänder mig emot.
    Niklas Elert


  1. 1 Miljarder kommer att svälta? « Germania Trackback vid april 7, 2007 kl. 10:47 e m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Germania gavs ut 2008 på Hydra Förlag.

Germania är ett karaktärsdrivet, humoristiskt epos med liberal touche, en mörk satir som berättar om en tillvaro inte olik vår egen. I denna märkliga, skruvade värld sluter två forna antagonister en ohelig allians, och inget blir sig någonsin mer likt.

Den nyfikne kan avnjuta de första tre kapitlen här på bloggen: Läs direkt!


null


.
Germania på Bokus.
Germania på Adlibris.
Debutantporträtt med halva författarparet i SydSvenskan: Gör det ont när kroppar brister?

Sagt om Germania

"(Jag) kan garantera underhållande och bisarr läsning som överraskar, men som ändå känns märkligt bekant."

Johan Norberg, författare och globaliseringsvurmande tankesmed.


"För den som vill roa sig och lyssna till samhällssatir med liberala undertoner så finns Germania att lyssna till."

Fredrick Federley, centerpartistisk riksdagsledamot.


"Projekt av detta slag brukar aldrig överleva bakfyllan, men detta är ett undantag."

Andreas Bergh, nationalekonomisk fil dr och välfärdsforskare.


"Er bok är ett illa skrivet skämt som försvarar SSveriges (sic) utsugning av tredje världen."

Aporna, maoistisk bloggare.

Prenumerera på bloggen

Annonser

%d bloggare gillar detta: