Förmögenhetsskatten försvinner

Kanske den märkligaste av alla skatter, förmögenhetsskatten, skall avvecklas och försvinner från första januari 2008, skriver SvD.

Detta är mycket glädjande nyheter, ty förmögenhetsskatten är en rakt igenom sjuk och rutten installation.
För det första utgår den inte ifrån producerade pengar, utan slår spontant mot statiska förmögenheter, på värden som redan är skattade för då pengarna som köpt dem beskattats.
För det andra är den verkningslös, då den drar in mycket små belopp, och samtidigt är avskräckande för utländskt kapital. Det är därför rimligt att anta, att en förmögenhetsskatt totalt sett ger mindre skatteinkomster till statskassan i det långa loppet, eftersom mängden investeringskapital minskar i Sverige.
För det tredje är skatten uddlös. Att smita irån den har varit enkelt, och landets miljardärer har antingen flyttat sitt ägande utomlands, eller omfattas idag av regler som undantar majoritetsägare i bolag att betala förmögenhetsskatt. De som drabbas är vanliga människor, men med lite kunskap har det inte varit svårt att undanhålla uppgifter om sin förmögenhet för Skatteverket.
För det fjärde är det ett otroligt föråldrat synsätt, ja ett nollsummespelssynsätt, som ligger till grund för skattens konstruktion. Man är liksom skyldig andra pengar för att man har mycket.

Så av alla skatter man kan komma på är förmögenhetsskatten den mest omoraliska. Den bygger endast på någon form av avundsjuka, någon idé om att de rika skall hjälpa till bara för att de är rika. Har de inte betalat tillräckligt i skatt innan? Har inte dessa rika företagsägare redan försett landet med tillräckligt med jobb, produkter, tjänster, risktagande, investeringar och enorma mängder skattpengar, så att de kan få behålla det som blir kvar? Nejdå, det skall tydligen kramas ur varenda krona, tidigare gärningar är intet värda. Istället instiftar man en för statsekonomin rent skadlig skatt, bara av jantelagsskäl! Det är så man vill kräkas!

Men det slipper jag alltså nu då, eftersom skatten skall bort! Bra regeringen, det är nog det vassaste förslag som ni kommit med, tillsammans med att riva upp stopplagen och apoteksmonopolet!

Det går framåt

Jonas Sigedal

Annonser

4 Responses to “Förmögenhetsskatten försvinner”


 1. 1 Jens mars 27, 2007 kl. 10:05 e m

  Håller med fullständigt – tyvärr lever den sjuka tanken som ligger bakom förmögenhetsskatten i stor mycket utsträckning kvar i vårt avlånga jantelagspräglade land.

 2. 2 Hovnarren mars 27, 2007 kl. 10:48 e m

  Det var bra att arvsskatten togs bort; ty varför skall staten sko sig på redan beskattade pengar.
  De nuvarande beloppsgränsarna för förmögenhetskatt bör kanske höjas; det kan väl anses vara acceptabelt.

  Förmögenhetsskatt handlar inte om redan beskattade pengar; skatten baseras på en akkumulerad vinst.
  Det är väl självklart att man bör och skall skatta för en vinst – dvs något, som man inte själv har förtjänat.
  Regeringen vill sälja ut statliga bolag och ge skattelättnader.
  Det låter ju bra – eller gör det?
  När de har sålt ut, så har de inte mera att sälja ut – och när kassan är/blir tom – vad händer då?

  Regeringen vill gynna de sina.
  De vackra ord från Reinfeldt om paret barnskötare och industriarbetare, som han vill skall få en tusenlapp varje per månad – det är ju bara demagogi.
  Han försökar smörja underklassen med småpengar samtidigt som han tänker återinföra frälseprivilegier, fast han inte tillhör frälset själv.
  Nyrikt patrask har Fa’n skapat!

  Hovnarren skrattar och går och lägger sig!

 3. 3 germaniablogg mars 27, 2007 kl. 11:11 e m

  Jo så är det verkligen, och det är en mycket tråkig inställning. Någonstans måste man som liberal lyckas övertyga folk om att den enes död inte är den andres död, att rikedom inte är utsugning. Det är en stor utmaning.

 4. 4 germaniablogg mars 27, 2007 kl. 11:19 e m

  Till hovnarren,

  Jo, reavinstskatt har vi och det ska vi fortsätta ha. Det som däremot är kvar efter vinstskatten är inbetald är det som kallas förmögenhet, och den skattas med 1,5 % över 1,5 miljoner. Här räknas i sanning statiska medel in, till och med kontanter över 10 000 måste enligt lagen upptas i deklarationen. Inte bara det som är kvar efter vinstskatt alltså, utan även schablonmässiga värden på aktier, fastigheter och annat man kan tänkas äga. Det är det som är min huvudpoäng, att man inte kan beskatta sådant som inte fått ett uttryckligt värde genom en försäljning. Vill man av någon anledning klämma åt de rika skulle jag rekommendera högre reavinstskatter, för den som tycker sådant är intressant.

  Sedan angående utförsäljningar. Tanken är inte att finansiera skatelättnader med utförsäljningar, det har man varit mycket tydlig med och det skulle vara en mycket kortsiktig åtgärd. Tanken är istället att amortera statsskulden och minska räntekostnaderna, en skuld vars räntor kostar 43 miljarder kronor om året. Sedan är det också en ideologisk fråga, att staten inta skall äga och driva företag.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Germania gavs ut 2008 på Hydra Förlag.

Germania är ett karaktärsdrivet, humoristiskt epos med liberal touche, en mörk satir som berättar om en tillvaro inte olik vår egen. I denna märkliga, skruvade värld sluter två forna antagonister en ohelig allians, och inget blir sig någonsin mer likt.

Den nyfikne kan avnjuta de första tre kapitlen här på bloggen: Läs direkt!


null


.
Germania på Bokus.
Germania på Adlibris.
Debutantporträtt med halva författarparet i SydSvenskan: Gör det ont när kroppar brister?

Sagt om Germania

"(Jag) kan garantera underhållande och bisarr läsning som överraskar, men som ändå känns märkligt bekant."

Johan Norberg, författare och globaliseringsvurmande tankesmed.


"För den som vill roa sig och lyssna till samhällssatir med liberala undertoner så finns Germania att lyssna till."

Fredrick Federley, centerpartistisk riksdagsledamot.


"Projekt av detta slag brukar aldrig överleva bakfyllan, men detta är ett undantag."

Andreas Bergh, nationalekonomisk fil dr och välfärdsforskare.


"Er bok är ett illa skrivet skämt som försvarar SSveriges (sic) utsugning av tredje världen."

Aporna, maoistisk bloggare.

Prenumerera på bloggen

Annonser

%d bloggare gillar detta: